Футбол-онлайн Ф-О на Facebook
Від   Мій е-мейл: Місто, Країна:
 
Зареєструвати нік | Перевірити нік
Маю сказати: < >>> Допомога для дописувачів <<<
Normal Translit Rus Translit Ukr           

Пошук:  повідомлення № автор що містять
Відображення:  Сторінка по    ( в т.ч. приховані)


№160126, 2020-07-01 14:39:25  підтримати
Dmytro

синпод

Я хоча й економіст, але все ж не у галузі держ фінансів. Тому нижченаписане краще читати з долею скепсису.

Виплата процентів безумовно не є проблемою, якщо процентна ставка наближається до 0.
Але це створює іншу серйозну проблему - дохідність пенсійних фондів є вкрай низькою вже 12 років. І багато пенсійних фондів США, ЄС і Японії тепер не можуть виконати свої зобов'язання. Найкраще це підсумували у FT
https://www.ft.com/content/c95deea4-03e2...
При цьому стаття була написана в успішному для економіки 2019 році.
Як рятувати пенсійні фонди, маючи без них велику діру в бюджеті - ще те питання.

Далі у США є ще й інші проблеми:
1) неймовірно високі витрати на охорону здоров'я (США - 17.8% ВВП, інші розвинені країни - 11.5% ВВП), які з'їдають гроші уряду і громадян;

2) висока закредитованість населення. США - 70% від ВВП, Італія - 40% від ВВП. Тобто в Італії дуже багато позичає уряд, але дуже мало домогосподарства. У США всі намагаються тримати рівень;

3) високий дефіцит бюджету в успішні роки. Адже позичати під час кризи - не проблема. Водночас дефіцит бюджету 4.7% ВВП у 2019 році, коли економіка була на піку чергового циклу - це серйозна проблема. Адже постає питання яким він буде коли почнеться закономірний спад.
Для прикладу Японія у 2019 мала дефіцит 3.8% ВВП, Італія - 1.6% ВВП (з їхніми боргами і популізмом), а Німеччина - профіцит 1.5% ВВП.

Звичайно ж, США не загрожує банкрутство, адже долари завжди можна надрукувати. Але серйозно загрожує інфляція у середньостроковій перспективі. У 2009-2019 роках "надруковані" долари пішли за кордон, у фондовий ринок або у товари для багатих. Тому інфляції в інших категоріях не сталося.
Цього року молоді безробітні масово відправилися на фондовий ринок зі своїми соц виплатами. Тому поки що також все ок. Але як тільки вони перейдуть до повсякденних товарів, може бути боляче. Адже грошей у народу не набагато менше завдяки цим виплатам, а виробництво товарів/послуг впало сильно.

А можливі наслідки високої інфляції:
1) проблема з деякими пенсійними фондами вирішиться, але пенсіонерам буде не легше. На обіцяну пенсію можна буде купити значно менше. Інші ж пенсійні фонди можуть взагалі збанкрутувати, якщо вартість їхніх активів суттєво впаде (довгострокові облігації сильно коливаються в ціні залежно від актуальної % ставки) і платити пенсії тут і зараз буде нічим;
2) рано чи пізно позичати доведеться не під 0.25% річних. Уряду, компаніям і населенню. Проценти стануть основною статтею витрат бюджету.

Тому ця боргова криза є досить серйозною. І супроводжується внутрішніми конфліктами щодо різниці у доходах між багатими й бідними і різницею в усвідомленні наявних прав між білими й афроамериканцями.

З іншого боку, у США наявні великі ресурси для подолання проблем. Але навіть у політичних дискусіях я не чую про якісь дієві кроки з їхнього подолання. Принаймні на моєму рівні читання американських новин.
Показати вибрані повідомлення>>>
Пошук:  повідомлення № автор що містять
Відображення:  Сторінка по    ( в т.ч. приховані)

Copyright (c) Graf de Robot, 2002-2003. All Rights Reserved.

       головна карта сайту поштова скринька Сайт: Graf de Robot, Pervak, Vladimir
Администрирование: DmP, Graf de Robot
© football-online.com.ua 2001-2010